Ετικέτες

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Απίστευτο! Δείτε γιατί έχουμε «αυλάκι» κάτω από τη μύτη μας

Όποιο πρόσωπο και αν κοιτάξετε έχει το χαρακτηριστικό μικρό αυλάκι κάτω από τη μύτη, που οριοθετείται από τα ρουθούνια και το άνω χείλος. Γιατί το έχουμε; Επίσης αναπάντητο έμενε το ερώτημα σχετικά με την πιθανή λειτουργία του συγκεκριμένου σημείου του προσώπου μας.


Σχεδόν όποιο πρόσωπο και να κοιτάξουμε θα δούμε ότι δεν λείπει το χαρακτηριστικό μικρό αυλάκι κάτω από τα ρουθούνια και μέχρι το άνω χείλος. Βέβαια σε κάποιους ανθρώπους είναι πιο έντονο, σε άλλους πιο ρηχό, ενώ κάποιοι δεν το έχουν καθόλου.

Το κάθετο αυτό αυλάκι ονομάζεται φίλτρο (philtrum) και οφείλεται στον τρόπο που σχηματίζεται το ανθρώπινο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιο συγκεκριμένα κατά τον δεύτερο με τρίτο μήνα της κύησης.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το έμβρυο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, για κάποιο λόγο το δεξί και το αριστερό μέρος του προσώπου αναπτύσσονται χωριστά. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους, τα δύο μέρη ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το άνω χείλος και το αυλάκι, το λεγόμενο φίλτρο.

πώς δημιουργείται το αυλάκι κάτω από τη μύτη
Με απλά λόγια λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αυλάκι αυτό που σχηματίζεται κάτω από την μύτη και πάνω από το πάνω χείλος μας είναι ουσιαστικά η ραφή, δηλαδή το σημείο ένωσης τριών βασικών μερών του προσώπου μας. Ονομάζεται φίλτρο από την αρχαία ελληνική λέξη φίλτρον η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την λέξη φιλώ που στα αρχαία σήμαινε αγαπώ, εξ ου και μητρικό φίλτρο, από την αγάπη της μάνας προς το παιδί της.
ο εντυπωσιακό είναι ότι αν απουσίαζε αυτό το αυλάκι, το ανθρώπινο πρόσωπο ουσιαστικά θα είχε μια τελείως διαφορετική μορφή σε σχέση με αυτή που ξέρουμε σήμερα. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχε αυτή η ραφή δεν θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κανένα πρόσωπο.

Είναι καλό να έχουμε το αυλάκι κάτω από τη μύτη και τι συμβολίζει;
Σύμφωνα με κάποιους μελετητές θεωρείται καλό να έχουμε το φίλτρο κάτω από τα ρουθούνια μας, καθώς μας κάνει πιο ελκυστικούς απέναντι στο άλλο φύλο.

Το αυλάκι στη μύτη είναι ελκυστικό
Έτσι αυτοί που το έχουν έντονο θεωρούνται τυχεροί, ενώ όσοι δεν το έχουν ή το έχουν ρηχό δεν διστάζουν να φτάσουν μέχρι τον πλαστικό χειρουργό για να το βαθύνουν! Επίσης, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν έντονο το αυλάκι αυτό είναι πιο δραστήρια, έχουν περισσότερη ενέργεια και είναι πιο γόνιμα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.


Πηγή: coolweb

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου